Η κ. Αντωνία Κουτσούκου γεννήθηκε το 1955 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1982. Σήμερα είναι Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Διευθύντρια της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΝΝΘΑ Σωτηρία και Διευθύντρια του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει υπάρξει επίσης, Επίκουρη  Καθηγήτρια Εντατικής  Θεραπείας στην Ιατρική  Σχολή του ΕΚΠΑ, υπεύθυνη ΜΕΘ/ΜΑΦ στην Α’  Πανεπιστημιακή  Πνευμονολογική  Κλινική του ΝΝΘΑ Σωτηρία, καθώς και Επίκουρη  Καθηγήτρια Εντατικής  Θεραπείας στην  Ιατρική  Σχολή του ΕΚΠΑ – Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας – του ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός». Επιπλέον, έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, και Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Επιμελήτρια στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός».

Εχει συνεχή κλινική δραστηριότητα στην Πνευμονολογία-Εντατική Θεραπεία από το 1987 μέχρι σήμερα, καθώς και διδακτική-εκπαιδευτική δραστηριότητα με μαθήματα Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας  από αμφιθεάτρου και παρακλινίως στους πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Διευθύντρια 2ετούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος με τίτλο «Αναπνευστική Ανεπάρκεια-Μηχανικός Αερισμός» από το 2018, προσκεκλημένη ομιλήτρια σε 5  Προγραμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και έχει επιβλέψει  πάνω από 22 Διδακτορικές Διατριβές και Μεταπτυχιακές Εργασίες.

Παράλληλα, έχει διακριθεί με τους τίτλους European Diploma in Intensive Care Medicine, Τίτλο εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία, Διδάκτορας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλoνίκης (Άριστα), καθώς επίσης και με τον Τίτλο ειδικότητας στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία. Επιπρόσθετα, είναι μέλος στις εξής επιστημονικές εταιρείες: στην American Thoracic Society (ATS), στη European Society of Intensive Care (ESICM), στη European Respiratory Society (ERS), στην Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, αλλά και στην Ελληνική Βρογχολογική Εταιρεία.

Εκτός των παραπάνω, έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία, ενώ έχει συμμετάσχει σε πάνω από 150 δημοσιεύσεις οι οποίες περιλαμβάνουν πλήρεις δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και  κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία. 

Είναι Editor στο: Α. Κουτσούκου Βασικές αρχές Εντατικής Θεραπείας (e-Book). Εκδόσεις Κάλλιππος, Ελληνικά Ακαδημαϊκά Συγγράμματα και Βοηθήματα, Αθήνα 2016, (σελ. 400) και Μέλος συντακτικής επιτροπής (Editorial Board member) ή σύμβουλος   της συντακτικής επιτροπής(Reviewer)   30 επιστημονικών περιοδικών.

Εχει υπάρξει προσκεκλημένη ομιλήτρια ή πρόεδρος σε περισσότερες από 120 επιστημονικές διοργανώσεις της Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, έχει αναλάβει σημαντικές νοσοκομειακές και πανεπιστημιακές θέσεις καθώς και θέσεις με τις οποίες προσέφερε σημαντικό οργανωτικό και διοικητικό έργο».

Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου από 15/12/2021